Hva er Growth Hacking?

Bilde av Micheile Henderson via Unsplash

Growth hacking er det nye trendy ordet for start-up selskaper. Konseptet growth hacking er relativt nytt, men har eksistert i noen år allerede. Begrepet ble først brukt av entreprenøren Sean Ellis, som skrev et blogginnlegg om growth hacking. I dette innlegget skal jeg forklare hva growth hacking er og forklare hvordan Airbnb har greid å vokse som et selskap ved å benytte seg av growth hacking.

Hva er growth hacking? 

Growth hacking er et felt i markedsføring som fokuserer på vekst. Growth hacking er spesielt mye brukt blant start-up selskaper som trenger mye vekst i løpet av kort tid med lite budsjett. Konseptet har i nyere tider blitt brukt av store selskaper som for eksempel Airbnb. Målet med growth hacking er å konvertere så mange som mulig ved å bruke så lite penger som mulig. 

Hva kjennetegner en god growth hacker? 

Begrepet growth hacking ble først brukt av entreprenøren Sean Ellis i 2010. I blogginnlegget hans, skriver han om utfordringen å finne den rette growth hackeren for bedriften. Problemet er at mange startup-selskaper prøver å ansette personer med erfaringer og ferdigheter som er irrelevante, mens fokuset på de viktigste ferdighetene blir borte, skriver han.

Det vanligste kjennetegnet for en god growth hacker er evnen til å ta ansvar for vekst. Man har også en indre motivasjon til å finne gode løsninger for bedriften sin. I tillegg til dette, må man også ha et kreativt tankesett som gir muligheten til å finne unike måter å drive vekst på. 

Videre skriver Ellis at kreativ tankegang og unike ideer er ikke alt som skal til for å være en god growth hacker. Å teste teknikker og ideer som allerede er brukt av andre selskaper er også hensiktsmessig når man driver med vekst.

Sean Ellis – Growth Hacking Success via StartCon på Youtube

Hvordan øke brukeranskaffelse: AARRR

AARRR står for Acquisition, Activation, Retention, Referral og Revenue. Dette rammeverket er mye brukt innenfor growth hacking for å forstå målgruppen slik at man kan gjøre verdifulle valg som bidrar til vekst. 

AARR rammeverket – via medium.com
  1. Aquisition – hvem er målgruppen og hvor kommer målgruppen fra?
  2. Activation – hvordan er kundens brukeropplevelse?
  3. Retention – hvor mange faste kunder har vi og hvorfor mister vi de andre?
  4. Referral – hvordan kan få kundene til å anbefale oss?
  5. Revenue – hvordan øke fortjeneste?

Airbnb sin growth hacking

Da Airbnb var et startup-selskap, hadde eierne et problem de ville løse; de ville leie ut leiligheten deres i San Fransisco. Snart innså de at de ikke bare løste sitt eget problem, men også mange andre som ønsket å gjøre det samme. Hvordan arbeidet AirBnB med growth hacking da de var et startup

Reklamere på Craigslist

USAs svar på finn.no var noe Airbnb benyttet seg mye av i starten. Allerede i 2010, jobbet bedriften hardt med å differensiere seg selv fra Craigslist. Det var imidlertid en ting Craigslist hadde som de ikke hadde – og det var en stor brukerbase. Ettersom brukerbasen til Craigslist også var en stor del av målgruppen til Airbnb, bestemte de seg for å lage en bot som automatisk re-postet annonsene til Airbnb direkte på Craigslist. Med andre ord fikk boligeiere på Airbnb muligheten til å reklamere for boligutleie på to forskjellige plattformer, mens Airbnb etterhvert fikk økt brukeranskaffelse ved å målrette seg mot Craigslist sin brukerbase. 

Bruke profesjonelle fotografer

Å leie profesjonelle fotografer når man er et startup-selskap er ikke bare risikabelt, men også dyrt. Allikevel var det noe Airbnb tjente på til slutt. I stedet for å vise boligeiere hvordan man skal ta fine bilder, bestemte de seg for å leie profesjonelle fotografer som kunne vise hjemmet på en måte så folk ønsker å leie boligen. Muligheten for å leie profesjonelle fotografer er fremdeles noe Airbnb tilbyr i dag.

Skape et disruptivt konsept 

Konseptet til Airbnb er ikke det samme som et hotell. Airbnb har bedre priser, og de har et stort nettverk som bruker plattformen deres i dag. I tillegg til dette, overkom de mange sosiale utfordringer relatert til tillit. Ved å kreve at brukere verifiserer seg og utvikle et ordentlig anmeldelsessystem, økte man tillit blant målgruppen slik at brukeranskaffelsen fortsatte å øke.

Våre erfaringer med growth hacking

Sammen med mine medstudenter, jobber vi med å opprette en nettbutikk. Her kan det fort være nyttig å benytte seg av growth hacking. Med et stramt budsjett, kan det fort tenkes at det er vanskelig å skape vekst. Å bruke alle ressursene vi har tilgjengelig, samt å teste og feile, gir oss muligheter til å skape vekst allikevel. I tillegg til det, sitter vi til slutt med verdifulle erfaringer vi kan ta oss med videre. 

// Kim

Kildehenvisning
Balke, Melanie (2017). AARRR Framework – Metrics That Let Your StartUp Sound Like A Pirate Ship. Hentet den 24.05.2020 fra: https://medium.com/@ms.mbalke/aarrr-framework-metrics-that-let-your-startup-sound-like-a-pirate-ship-e91d4082994b
Brown, Morgan (i.d). Airbnb: The Growth Story You Didn’t Know. Hentet den 24.05.2020 fra: https://growthhackers.com/growth-studies/airbnb
Ellis, Sean (2010). Find a Growth Hacker for Your Startup. Hentet den 24.05.2020 fra: https://www.startup-marketing.com/where-are-all-the-growth-hackers/

2 kommentarer til «Hva er Growth Hacking?»

  1. Spennende å lese innlegget ditt om growth hacking! Du skriver som alltid godt og presenterer informasjonen på en lettlest og fin måte.

    Bra jobba 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *